september 3

New Orleans – Jackson, Mississippie

Dag 7                                                                              Dag 9

Zondag 14 oktober Hotel: Cabot Lodge Jackson, Suite incl. breakfast €84

Foto’s

Van New Orleans naar Jackson
Van New Orleans naar Jackson

Vandaag weer een reisdag maar eerst een bezoek aan Whitney Plantation. Wij hebben met een reden voor deze plantage gekozen, deze plantage is geopend sinds 2014 en is het enige museum in Louisiana met de focus op de slavernij en niet de pracht en rijkom van de grote antebellum huizen. De eerste bewoners waren Duitse immigranten, Ambroise Haidel en z’n familie, die rijk werden op het gebied van Indigo (1752) In 1800 is men van Indigo overgegaan naar suiker, en dat was big buisiness in die tijd en nu nog steeds. We zien en horen hoe de slavernij begonnen is, hoe de zwarte mensen in eigen land door hun eigen mensen gevangen werden genomen, naar de kust moesten lopen en daar verhandeld werden aan de Europese kooplieden die hen dan weer naar Amerika bracht en daar werden ze (weer) verkocht aan de plantage eigenearen. We horen en lezen hun verhalen en die zijn hartverscheurend, je was als slaaf geen mens meer maar bezit. De vrouwen werden gezien als breeders, dat betekend dat je zoveel kinderen moest voortbrengen als kon want een baby geboren op je plantage was ook gelijk je bezit. De plantage eigenaar had het recht om je ‘vrijheid’ te verlenen maar hoe moet je dat doen wanneer je nooit vrijheid hebt gekend en nog nooit van de plantage bent afgeweest? Komt bij dat wanneer je ‘vrij’ rondliep, iemand anders je gevangen kon nemen en je weer kon verhandelen, de zwarte mens was niks in die tijd… Een groot gedeelte laat ons zien hoe de kinderen de tijd van slavernij hebben beleefd en die verhalen worden ons ook verteld en we kunnen ze ook lezen op de muren. Over het hele terrein staan kinderbeeldjes gemaakt van klei, enorm indrukwekkend. Ze mochten niet leren lezen of schrijven, waren bediende in het ‘grote’ huis en sliepen op de grond naast het bed van hun ‘master’.

Kinderen van Whitney plantation
Kinderen van Whitney plantation
Kinderen van Whitney plantation
Kinderen van Whitney plantation
46A3EFF3-0219-416A-8F68-8F12ABFD6B31
Kinderen zittend voor hun verblijf.
Hannah bediende in het grote huis - sliep op de grond
Hannah bediende in het grote huis – moest slapen op de grond voor het bed.

Wij kunnen niet bevatten dat we dat een ander aan kunnen doen, zo rijk worden over de ruggen van slaven en deze mensen niet beschouwen als mensen. We begrijpen heel goed dat de plantage eigenaren doodsbang waren voor represailles toen de slavernij werd afgeschaft na de Civil War. En dus bedachte de Amerikanen weer een andere wet… het 13e amendement op de grondwet van de Verenigde Staten. 13th is de titel van een documantaire op Netflix wat een aanrader is om te kijken wanneer je meer wilt weten over de zwarte Amerikaanse rechten na de afschaffing van de slavernij. 

Whitney Plantation
Whitney Plantation

Na dit indrukwekkende bezoek rijden we door naar Jackson, onze volgende overnachtingsplek. Het is warm en de zon schijnt, we checken in en de meisjes gaan zwemmen. Marco en ik trekken ook onze zwemkleding aan en gaan ook even van de zon genieten. We Facetimen nog even met Tom en Bas en dat is heel erg fijn!! We missen de jongens allemaal!  ’s Avonds eten we bij een leuk tentje in Jackson, we hadden wat anders op Yelp gezien maar we zitten hier in de Bible belt en heel veel is dicht op zondag. Morgen naar Memphis.

 

2 COMMENTS :

  1. By Rovère on

    Wat een mooie kinderbeelden! En de houding die ze uitstralen is die van eenvoud en nederigheid, alsof ze zich niet als ‘normale’ kinderen mogen gedragen en mogen zijn. Erg treffend uitgebeeld vind ik!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *