augustus 20

Yuma

Dag 4                                                                                               Dag 6

Woensdag 4 oktober 2017

Foto’s

Vandaag gaan we, wanneer Marco terug van z’n uurtje vliegtuigen spotten, een bezoekje brengen aan het Yuma territorial prison museum. Maar eerst ga ik met de meisjes ontbijten, bij ons hotel is het ontbijt complementary, full hot breakfast! Achter de bar, waar je gisteren nog je drankje kon halen, zit een dame die er voor je is wanneer je vragen hebt. Dus ik vraag gelijk waar het full hot breakfast dan is? Tjonge, er zijn cornflakes, slechte Douwe Egberts koffie (wist niet dat dat kon), gelukkig zag ik nog een appel, 2 smaken yoghurtjes, warme mini-worstjes, omelet, bagels. Maar misschien ben ik een zeikerd. Om deze tegenvaller te compenseren moeten de meisjes en ik even gan shoppen in de nabij gelegen shoppingmall. 

’s Middags gaan we dus naar de gevangenis en zien we eerst een video over het ontstaan van de gevangenis. De gevangenis is in 1875 gebouwd door gevangenen, deze moesten dus hun eigen gevangenis bouwen in 40*C! De cellen waren ongelofelijk klein en ze verbleven daar met 6 personen, 2 stapelbedden van 3 bedden hoog aan beide kanten van de muur met 1 meter ertussen. In 1876 trokken de eerste gevangenen in het complex. In 1878 was de eerste ontsnapping en in 1882 is de bewakingstoren gebouwd. Er zaten hier ook een aantal vrouwelijke gevangenen en pas in 1891 zijn er aparte cellen voor vrouwen gebouwd.  Ook hebben we de ‘darkcell’ gezien, een aardedonker hok met een ijzer geraamte op de grond waar gevangenen in hun ondergoed aan vast werden geketend. Soms wel voor 100 dagen! Hier in deze ruimte kregen we echt de rillingen! De omstandigheden in dit complex waren barbaars! 

De gevangenis heeft 33 jaar dienst gedaan, toen werd de gevangenis te vol. Er was op het stuk grond waar de gevangenis was gebouwd geen ruimte om uit te breiden. In 1909 is de gevangenis verhuisd naar Florence, Arizona. Daarna heeft het nog een paar jaar dienst gedaan als high school, fijne en sfeervolle omgeving lijkt mij zo! Sinds 1940 is het een museum. Tot 2010 was het museum in enorme verval en moest het eigenlijk de deuren sluiten.  De gemeenschap van Yuma heeft toen een fundraising gehouden voor behoud van het museum en z’n geschiedenis en vandaag de dag is het een interessant state park. De gevangenis heeft Yuma indertijd wel op de kaart gezet. Er zijn ook verschillende films over Yuma en z’n prison gemaakt en is de gevangenis als filmlocatie voor meerdere hollywoodfilms gebruikt.   ‘3:10 to Yuma’ gaat over een gevangene die naar de prison in Yuma moet. Zie hier voor de film die hier zijn opgenomen. Het was een erg interessante middag en vooral ook zeer warm. We waren dan ook blij dat we weer terug bij het hotel waren om heerlijk in het zwembad te duiken. Happy hour hebben we dit keer maar overgeslagen en ’s avonds zijn we wezen eten bij Texas Roadhouse. Dat was 10 á 15 minuten lopen van ons hotel, heerlijk om dat ’s avonds nog even te doen. En dat doe je dan gezellig samen met andere zwervers want voor de rest loopt er geen Amerikaan rond. Iedereen gebruikt hier z’n auto. 

Eten bij Texas Roadhouse
Eten bij Texas Roadhouse

Vannacht onze laatste nacht in Yuma en morgen gaan we richting Phoenix. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *