oktober 23

Dag 12 vr 23 okt Atlantic City – Gettysburg – Harrisburg

Vrijdag 23 oktober 2015 Hotel: Sheraton Harrisburg Hershey 2 kamers, 2 nachten, no breakfast.

 

Foto’s dag 12

Vandaag was het een fantastische dag, en niet alleen omdat we uit Atlantic City wegreden, hoewel dat wel een uitstekend begin van de dag was!! We zijn via een prachtige route naar Gettysburg gereden. Hier zit het National Military Park. We wilden om 07:45 vertrekken maar waren al om 07:00 weg, Het was heerlijk rustig op de weg en konden zo goed opschieten. Bij Philadelphia werd het pas druk, we moesten ook wel dwars door de stad. Hierna zijn we van de Interstate Highway af gegaan om over de Numbered Highway te rijden. Deze Numbered Highway waren de originele highways welke teruggaan tot 1926. Het gaat minder snel maar de route is zoveel mooier. We hebben de 30 afgereden en kwamen door het Amish gebied, heel bijzonder!! De Amish is een geloofsgemeenschap, komt oorspronkelijk uit Zwitserland, deze geloofsovertuiging wordt meer geleefd dan besproken. Het is een eenvoudig leven waarbij ze zomin mogelijk te doen willen hebben met onze moderne wereld zoals bv. het gebruik van electriciteit. Ze zijn eigenlijk geheel zelfvoorzienend. Veel Amish emigreerden in 1763 vanuit Europa naar Noord-Amerika omdat hun levenswijze in Europa nog nauwelijks getolereerd werd. Wanneer je door het land van de Amish rijdt dan is het net alsof je door 2 werelden rijdt. Enerzijds ga je terug in de tijd wanneer je al die koetsjes ziet met mensen in ouderwetse kledij zoals mutjes, lange jurken met schorten. Een boer die z’n land aan het ploegen is op een ploeg getrokken door ezels. 

En dan Gettysburg, het National Military Park. Hier is de de belangrijkste veldslag in de Amerikaanse burgeroorlog gewonnen door de Union en eindigde de ambitieuze en succesvolle invasie van General Robbert E. Lee. Deze veldslag, welke bekend staat als de grootste en meest bloedigste veldslag uit de Amerikaanse burgeroorlog, duurde 3 dagen, 1,2 en 3 juli 1863. Ruim 7.500 soldaten zijn hier gesneuveld en liggen hier begraven. Dit park is één groot eerbetoon aan al deze soldaten. Heel indrukwekkend! Tijdens onze tour kwamen we in gesprek met 2 vrijwilligers die in ouderwetse uniformen (de één een Union en de ander Confederatie) stonden met een orgineel geweer uit die oorlog en replica kogels uitdeelden. Deze mannen vertelde ons iets meer over de achtergrond van de burgeroorlog. Hij vroeg ons hoeveel wij dachten dat een slaaf in die tijd kostte in hedendaagse euros? En dan hebben we het over 150 jaar geleden… Marco dacht €100, ik dacht €50. De prijs, in hedendaagse euros, van één slaaf was €105.000!!! Het waren alleen de hele rijken die slaven konden kopen! Sommige plantage eigenaren hadden wel 400 slaven, die op de katoenplantage moesten werken. Deze plantage eigenaren waren schatrijk!! Je snapt nu ook wel waarom deze eigenaren zo fel tegen de afschaffing van de slavernij waren! Dan lopen er in één keer 400 ‘werknemers’ je land af…. Het was erg leuk om met deze twee mannen gesproken te hebben. 

Na het bezoek zijn we naar ons hotel in Harrisburg gereden. ’s Avonds hebben we lekker gegeten bij Lancaster Brewing Company met een heerlijk biertje bij het eten! Na het eten hebben we onze hotelkamer opgezocht en zijn we gaan slapen. Morgen gaan we een dagje naar Hersheypark. 

 

6 COMMENTS :

 1. By Bert + Leny on

  Hoi,
  Jullie reis is een grote ontdekkingstocht. Je hoort en ziet weer heel veel. Het spreekwoord “Je bent nooit te oud om te leren” gaat deze reis ook weer op denken wij. De kinderen zullen op den duur wel wat vergeten maar er blijft genoeg hangen. Hebben jullie al een idee wat het de komende week gaat worden??? Uitrusten??? Marco vliegen???? De kinderen zwemmen???? Marion shoppen??????. Wij horen het wel. Groetjes van Bert, Leny en Salina.

  Reply
 2. By Ada en John Verheij on

  Hallo allemaal. Wat een indrukwekkende dag hebben jullie gehad,de ontdekking die elke dag weer anders is,dat jullie nog kunnen slapen is een wonder na zoveel indrukken die jullie opdoen,hier gaat alles goed,van Doek een poot en van Felix een miauw.liefs van onsxxxxx

  Reply
 3. By Leontien on

  Wat heerlijk om jullie verslag te lezen. Wat een SUPER trip !!
  Geniet nog lekker.
  Liefs, xx

  Reply
  1. By Marion on

   We hebben wederom een fantastische reis! Heel bijzonder! We genieten nog een paar dagen! Liefs, Marion

   Reply
 4. By Leonie on

  Leuk om al jullie avonturen in Amerika en Canada te lezen. Geniet van jullie prachtige trip!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *